Home / Sverige / Observation från 2018 klassificeras som UFO

Observation från 2018 klassificeras som UFOFrån: TT

Publicerad:

Foto: Vidar Ruud / NTB / TT

“Jag såg ett mycket ovanligt ljus på himlen som rörde sig mycket konstigt. Härligt mycket starkt, som en bit på himlen.” Så här beskriver ett vittne vad hon såg en kväll 2018 – som nu klassificeras som en UFO. Arkivbild.

Under två år undersökte UFO-Sverige en observation på en mors och hennes dotters himmel en kväll i Vaxholm 2018. Nu fick rapporten namnet UFO – något som är ovanligt.

– Enligt vår mening är det inte möjligt att sätta ihop det, säger Johan Gustavsson i organisationen.

År 2020 kom totalt 299 rapporter om fenomen på himlen i Sverige till UFO-Sverige. Av dessa är 20 fortfarande under utredning, 124 fick bedömningen “ifo” (identifierade flygande föremål), 47 bedömdes som “troligt ifon” och 29 som “svåra att bedöma” vilket således inte fick någon förklaring. 79 rapporter saknar viktig information och kunde inte bedömas.

Under året arbetade organisationen också med en rapporterad observation av 2018, som så småningom fick en UFO-beteckning.

– Det är ganska ovanligt att vi klassificerar saker som UFO, det finns isolerade fall per år och det är flera gånger om året eller två utan något fall, säger Johan Gustavsson i UFO-Sverige

– Vi har ganska strikta kriterier för vad som ska gälla. Det bör vara möjligt att utesluta alla alternativa förklaringar för deras goda sannolikhet.

Runt “fartyg” klassificerade som UFO

Vad organisationen klassificerar som ett oidentifierat objekt sågs av en mor och en dotter som var på väg hem i sin bil i Waxholm kl 11:00 en septemberkväll 2018:

“Jag såg ett mycket ovanligt ljus på himlen rör sig väldigt konstigt. Lysade väldigt starkt, som en bit på himlen, som stod stilla, snett uppåt, mellan träden. /…/ Det var ett mycket stort cirkulärt objekt Med blinkande lampor. Vi stoppar bilen och öppnar bildörrarna, och det är helt tyst. “Fartyget” korsar vägen ovanför oss. Det cirkulära fartyget som “flyter” på himlen har en kontinuerlig vit / gul glöd och ojämnt blinkande Belysning i olika färger (grön och lite varm ton. Jag tror) “, står det bland annat i vittnesbördet.

– Vi har kontrollerat med flygtrafik, militär radar över området och det är enligt vår mening inte möjligt att sätta ihop det, säger Johan Gustavsson.

TT: Vad tror du att det kunde ha varit?

– Ja, det är uppenbarligen den fråga vi också ställer oss själva. Det är en kärna av rapporter som enligt min mening representerar en form av äkta fenomen som är oundviklig i dagens vetenskapliga situation.

“Big light bird”

Förra årets berättelser, som klassificeras som svåra att bedöma och inte har förklarats, inkluderar ett triangulärt ljusfenomen som “svävar över Bålsta i fem minuter” och något som liknar en “stor ljusfågel” men som enligt vittnen flög med konstant Riktning och hastighet och försvann plötsligt från den blå himlen i storhet.

– Det finns en handfull rapporter som sticker ut lite för att de beskrivs lite mer, de är formade föremål och inte bara ljusfenomen på himlen. Några av fallen har också några vittnen. Vi har försökt hitta förklaringar för dem, men har inte lyckats, säger Gustavsson.

Publicerad:


Source link