Home / Kultur & amp / “Den osynliga flickan” spänning i Kabul för hela familjen – Kulturnytt i P1

“Den osynliga flickan” spänning i Kabul för hela familjen – Kulturnytt i P1Titel: Breadwinner
Direktör: Nora Twomei
Händer; Anita Doron, Debra Ellis
Genrer: Animerad familjefilm
Se: 4 av 5

På vintern har Folkets Bio markerat animerade filmer som inte tidigare har haft möjlighet att gå på bio. Nu har filmen “The Invisible Girl” premiär. Det handlar om en tjej i Taliban Afghanistan.

Den irländska animationsstudion Cartoon Saloon står bakom filmen “The Invisible Girl”, samma studio som producerade rebellsaga Wolfwalkers, som har premiär i november. En animationsstudio som fokuserar på originalberättelser. Och berättelsen om “The Invisible Girl”

; är berättelsen om Parvana, en 11-årig flicka i Kabul som följer med sin far till marknaden där han säljer sin familjs ägodelar och hjälper människor att läsa och skriva. Så en dag är han fängslad och eftersom fickorna inte kan röra sig fritt i staden är familjen svår att överleva, bara att köpa bröd eller ta med vatten är en fara. Sedan klipper hon håret och klär sig ut som en pojke och bestämmer sig för att besöka sin far i fängelset utanför staden. En riskabel resa. Kriget finns också där hela tiden som ett hot, flyg delar upp himlen och människor med vapen kommer i kluster.
“Den osynliga flickan” är inte så fantasifullt broderad som Wolfwalkers, vilket var en saga. Men även här är det vackert ritade, detaljer och närhet. Och “The Invisible Girl” är barnvänlig och ger en spännande samtida skildring av förtryck.
Filmen hade världspremiär redan 2017, men upptogs nu bara på svenska biografer av Folkets Bio.

Filmen finns också på Netflix.


Source link